Vo vajnorskej galérii je výstava diel insitných maliarov zo svetoznámej Kovačice

04.03.2012 Bratislava

Bratislava 3. marca (TASR) – Prevažne novú tvorbu insitných slovenských maliarov zo srbskej Kovačice dnes sprístupnili v Galérii TYPO&ARS v bratislavských Vajnoroch.

"Stretávame sa tu piatykrát s krásnymi obrazmi dolnozemských Slovákov zo svetoznámej umeleckej obce Kovačica. Diela autorov vzdávajú úctu nielen svojej domovine a jej ľudovým tradíciám, ale aj približujú svet pracujúceho človeka s jeho každodennými starosťami a radosťami. Zároveň nás prenášajú do sveta pokoja, fantázie a harmónie," povedal na vernisáži galerista Peter Čepec.

Kurátor výstavy a bývalý riaditeľ Galérie insitného umenia v Kovačici Ján Hrk tentoraz zostavil expozíciu z diel 11 súčasných maliarov. Najstarší z nich Ján Bačúr dodal minuloročné diela Vo dvore a Štvorka, ktoré znázorňuje cválajúce kone so záprahom. Vo výbere takmer 90 pestrofarebných obrazov sú aj tohtoročné od Pavla Hajka Za dedinou, Zobúdzanie, Kohút na tekvici a ďalšie s jeho obľúbenou kohúťou tematikou. I cyklus ročných období Pavla Ľavroša Jar, Leto, Jeseň, Zima je z tohto roku. Jeho brat Juraj Ľavroš vlani namaľoval obrazy Bohatá úroda, Pohľad na dedinu, Kosec, Kopáč, Strašiak, Oddych a Pri potoku. Aj tvorba ďalších autorov (Pavel Cicka, Vladimír Galas, Anna Kňazovicová, Martin Markov, Adam Mezin a Ferenc Pataki) zobrazuje ľudí pri práci a oddychu alebo krajinu.

Na vernisáži bola prítomná jedna z vystavujúcich umelcov Nataša Kňazovicová. Je vnučka zakladateľa insitného maľovania v Kovačici Jána Kňazovica a dcéra Anny Kňazovicovej. Jej tematiku prezrádzajú názvy malieb Láska jednej slnečnice, Rodinka anjelov, Snenie, Bicykel, Modlitba, Na Dolnú zem či Bicykel, na ktorých sú aj lietajúce postavy. "Môj starý otec mal na obrazoch jedno malé srdiečko, matka dve a ja maľujem tri," pripomenula znaky generačného pokračovania umeleckej rodiny Nataša, ktorá už vyše roka žije na strednom Slovensku.

Výstava potrvá do 25. mája.
 

Vyberte región